İnovasyonun Okulu Mümkün Mü?

Dr. Huseyin Guler
5 min readDec 4, 2021

--

Üniversite yıllarımda bende iz bırakan romanlardan biri Alev Alatlı’nın “Schrödinger’in Kedisi” kitabı olmuştu. 25 yıl önce okuduğum kitabın farklı yerlerinde “bireyin kendine ait bir cümle geliştirme çabasına” vurgu yapılıyordu. Bugünkü dilde “amacımız” ya da İkigai’miz de diyebiliriz. İnovasyon Okulu mezunlarımızdan Özkan Karahan hissettiklerini ve hayallerini anlatırken, “Schrödinger’in Kedisi”nin satır aralarına gittim. Umutlandım. Amacımızdan beslenen bir yaşamı, kendi özümüzden gelen, bize ait cümleyi elbette kurabiliriz!

Şöyle kafamızı kaldırıp, bizi meşgul düşünceleri bırakıp, içtenlikle ufka bakınca güzel hisler kaplar içimizi. Hayalimizdeki yere gitmek isteriz. Hemen olsun isteriz. Ufka bakmak güzel. Ne varki, durarak, sadece hayal ederek oraya varamayız. Hareket etmeye ihtiyacımız var. Cesur olmaya da… Açlık da lazım…öğrenmeye, yola çıkmaya, kaybetmeye. Baktığımızda gördüğümüz şey mavi bir ufuk, ama varmak için kimbilir kaç dağı aşmamız gerekecek.

Herşey ilk adımla başlar. Sonra ikincisi, sonra binlercesi…Aynı şey fikirler için de geçerli. Fikir geliştirmek iyidir. Ne varki, iyi bir fikir yetmez. Binlercesine ihtiyacımız var. Binlerce fikir geliştirmek süpermenlerin işi değil, bize benzemeyenlerin aklına ihtiyacımız var. Bunun için kendi düşüncelerinden vazgeçmen, ikna etmen için ikna edilmeye açık olman gerekir. Öyle ışınlanarak hemen oraya varmak mümkün değil. Işınlanarak da varabiliriz tabi, ama önce ışınlanma makinasını geliştirmemiz lazım. O da muhtemelen bir ömre yetemeyecek kadar emek, çaba ve zaman gerektiriyor. Engelleri saymaya kalkarsak, engeller bitmez. Bilinmezler de cabası. Başkalarının yapamadığı, yapmak istemediği şeyleri yapmaya da talipsen yola çıkmaya hazırsın demek. Varmak garanti değil, sana ait o cümleyi hemen bulmak da…

İnovasyona giden yol bilinmeyenlerle dolu bir yolculuk. İnovasyon için gece vakti, kaygan ve sisli bir havada yola çıkmayı göze almak, hatta bunu sevmek gerekiyor.

İnovasyon Okulu da kendi cümlesini kurmak isteyenlerle, değer yaratan yenilik yapma tutkusunu hissedenlerle yola çıkmayı, ilk adımı adımı atma cesaretini gösterenlere yol arkadaşlığı yapmayı hedefledi.

Peki İnovasyon Okulu nedir?

Farklı şirketlerin başlattığı Kurumiçi Girişimcilik Programları’nı 2010’lardan itibaren sıklıkla duyuyoruz. Bu programlar ana hatlarıyla “iyi fikirleri keşfedelim, sonra fikir sahiplerini girişimcilik ve inovasyon eğitimleri ile destekleyelim” yaklaşımına dayanıyor. Bu doğrultuda değer üretme potansiyeli içeren fikir sahiplerine 6–8 haftalık girişimcilik eğitimi ve mentorluk desteği sağlıyor. Akabinde büyüme potansiyeli kanıtlanan projelerin ölçeklendirilmesine odaklanılıyor. Güzel olan şey son yıllarda ülkemizde Sendeo, Rakun, Stokartı, AbilityPool gibi benim de ilgiyle takip ettiğim örnekler belirlemeye başladı. Bu örneklerin çoğalmasını diliyorum.

Kastamonu Entegre olarak biz de 4 yıldır Kurumiçi Girişimcilik Programları yürütüyoruz. Bugüne dek 5 marka tescili yapıldı, 3 proje fatura kesme aşamasına geçti, birinde eksponansiyel büyüme yakalandı, bir diğerinde Türkiye’nin en önde gelen perakendecilerinden biri ile işbirliğine gidildi, bir başka proje ise TÜBİTAK tarafından destekleniyor.

Fikirlerden ve ihtiyaçlardan yola çıkan yaklaşımlar gerekli, ama tek başına yeterli değil. Tamamlayıcı ve özgün yaklaşımlara da ihtiyaç var. Pandeminin hayatımıza girdiği 2020 yılı ile birlikte çalışma arkadaşlarımız arasındaki etkileşimi artırmak üzere, KEAS Innovation Talks uygulamasını başlattık. 18 serilik bu uygulama, Adana, Balıkesir, Gebze, Tarsus, Samsun, Kastamonu, Pomposa, Kazanlık, Alabuga, Altunizade ve Cluj’dan birçok arkadaşımızı daha yakından tanımamıza vesile oldu. İyi fikirler beklemenin ötesine geçmemiz gerektiğini gördük.

İnovasyon Okulu’nda esas olan fikirler değil, inovasyona yatkın bireylerin gelişimidir. Neticede inovasyonu, insanlar yapıyor ve insanlar için yapıyor. Kendi içinde birçok bilinmezi içeren inovasyon süreci, insanın elini terleten, gece uykusuz bırakan tutkuyu da barındırıyor.

Ne mutlu ki, 2021 yılında başlattığımız İnovasyon Okulu’ndan 21 arkadaşımız mezun oluyor. Bu süreçte, doğru dokunuşlarla, nitelikli takım çalışmalarının ortaya çıktığını görme imkanımız oldu. Arkadaşlarımızın içindeki heyecan pırıltılarını ve değer üretme çabalarına şahitlik etmek, yepyeni öğrenme kapıları açıyor.

İnovasyon Okulu 2021 Yılı Mezunları

🎯 Programa hazırlık çalışmaları kapsamında, inovasyon ve girişimciliğe yatkınlığı olan çalışanlarla etkileşimli bir süreç başlatılmaktadır. Fikir Platformu’na katılım, kolektif çalışmalara katılım yoğunluğu, yeniliklere ilgi ve eğilim düzeyleri göz önüne alınarak arkadaşlarımız, Design Thinking, Lean Startup, Jobs-to-be-done/Blue Ocean ve Agile metotlarının uygulamalı olarak deneyimlendiği İnovasyon Okulu’na davet edilmektedir.

İnovasyon Okulu’ndan enstantaneler

🎯 Eğitimler sürerken katılımcılar gerçek bir problemi keşfetmeye teşvik edilmektedir. İşlerimizi daha iyi yapma ya da şirkete rekabet avantajı yaratma potansiyeli olan problemler önceliklendirilmekte; inşa et, test et ve öğren tekniği ile asgari özellikli ürün/çözüm geliştirme aşamasına kadar devam eden bir projelendirme süreci başlamaktadır. Proje geliştirme süreci ile birlikte beş modülü tamamlayan İnovasyon Okulu katılımcıları mezun olmaya hak kazanmaktadır. Mezuniyet sonrasında ise kendi departmanlarında bir inovasyon projesinin doğmasına ve hayata geçmesine öncülük etmelerini beklediğimiz yeni bir süreç başlamaktadır. Bu projelerin başlaması için koşul, ilgili fonksiyon yöneticisinin sponsorluğunun alınması, yani değer önerisinin net ve kabul görüyor olması. Mentörlük desteğinin nispeten daha seyrekleştiği bu safhanın tamamlanması ile, İnovasyon Okulu Mezunları, İnovasyon Elçisi ünvanını almaktadır.

🎯 Kastamonu Entegre’de Ufuk 2 ve Ufuk 3 projeleri, biri Kurumiçi Girişimcilik Programı, diğeri de İnovasyon Okulu olmak üzere, iki yolla Kuluçka Programı’na taşınıyor. Belli bir süre butik yürüyen ve dar alanda büyümeye odaklanan bu girişimler elbetteki çok önemli. Ancak esas olan bir şirkette, işleyen, bol öğrenmeli, geri bildirimlerden beslenen ve ihtiyaca göre hızlı güncellenebilen bir inovasyon akışı oluşturabilmektedir. Bizim örneğimizde Kurumiçi Girişimcilik Programı ve İnovasyon Okulu; Teknoloji Yol Haritasından beslenen Ar-Ge Projeleri ile hızlı ticarileşme hedefi olan Müşteri İnovasyon Projeleri ile birlikte dört boyutlu İnovasyon Proje Portföyünü oluşturmaktadır.

Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız İnovasyon Okulu mezunlarına hitap ederken

Beş yılda, güçlü bir üst yönetim desteği ve onlarca arkadaşımızın katkısı ve katılımı, sağlam bir takım çalışması ile inşa ettiğimiz bu yapının, 2022’de yeni öğrenmeler ve başarılarla güçlenmesini diliyorum.

--

--

Dr. Huseyin Guler

A senior leader specialized in #innovation & #changemanagement effecting organizations' #strategy, #businessmodels & #culture to create #businessvalue & #growth